Krzonówka po orawsku
Przepisy

Krzonówka po orawsku

Jedną z tradycyjnych małopolskich potraw przyrządzanych na Wielkanoc jest pyszna i gęsta zupa chrzanowa z jajkami i mięsem, zwana potocznie krzonówką po orawsku. Zupa jest na tyle związana z regionem, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sprawdźmy jak poprawnie przyrządzić taką potrawę.

Nazwa krzonówka pochodzi od chrzanu. Dawniej w regionie mówiono na niego krzan lub krzon. Nazwa potrawy stanowi zatem swego rodzaju ukłon w stronę tradycji. Mimo, że młodsi mieszkańcy regionu nazywają już tę zupę chrzanówką, to wciąż wśród starszych osób króluje nazwa krzanówka. Jest to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole. Od wieków stanowiła sycącą odskocznię bo długim, czterdziestodniowym poście. Choć należy tu zaznaczyć, że dokładny przepis oraz ilość mięsnych dodatków w głównej mierze zależała od zamożności danego gospodarstwa domowego.

Składniki

  • 250 g kiełbasy
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 250 g surowego boczku, wędzonego
  • 250 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • pół selera
  • pietruszka
  • marchewka
  • 5 jajek na twardo
  • 2 litry serwatki
  • 2 liście laurowe
  • chrzan tarty
  • korzeń chrzanu
  • pieprz
  • sól
  • lubczyk
  • szczypiorek

Przygotowanie

Mięso z łopatki, boczek i żeberka gotujemy przez około 30 minut w małej ilości wody. Następnie dodajemy wędlinę pokrojoną w kostkę oraz serwatkę. Całość zagotowujemy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie na tarce ścieramy pietruszkę, seler i marchewkę. Do zupy dodajemy starte warzywa oraz obrany korzeń chrzanu. Całość uzupełniamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz solą i pieprzem dla smaku. Tak przygotowaną zupę podajemy w talerzach, dekorując ją jajkami i szczypiorkiem.