Pierogi łomnicańskie
Przepisy

Pierogi łomnicańskie

Aby przygotować tradycyjne pierogi łomnicańskie musimy zadbać o kilka ważnych składników, oraz przestrzegać przepisu podanego w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • pół kilograma sera białego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka mąki
  • sól
  • słonina i przysmażony boczek

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowaniu pierogów łomnicańskich będzie dokładne obranie i starcie ziemniaków. Powstałą miazgę skrupulatnie odciskamy przez gazę. Po jakimś czasie powstały płyn odlewamy a skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę i sól. Z tych składników wyrabiamy masę o odpowiedniej konsystencji.

Następnie wyrabiamy odpowiedni farsz z soli, jajka oraz sera.

Kolejnym krokiem jest formowanie pierogów. Z przygotowanej wcześniej masy ziemniaczanej odrywamy niewielki kawałek i formujemy kulkę wielkości większego jajka. Następnie powstałą formę rozpłaszczamy, wypełniamy przygotowanym farszem, zamykamy masą i w doni formujemy owalne pierogi.

Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Po ugotowaniu i odcieknięciu w durszlaku podajemy na talerzach, dodając słoninę i boczek, dla smaku i dekoracji.