Tarcioki
Przepisy

Tarcioki

Pochodzące z tradycji kuchni góralskiej Tarcioki zawsze stanowiły ważną pozycję w menu mieszkańców Podhala. Inna nazwa tej lokalnej potrawy to kluski scykane. Najlepiej smakują, gdy dodamy do nich boczek, cebulę i zsiadłe mleko. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaku trzemy dokładnie na tarce i powstałą miazgę odciskamy pozbywając się płynu, który na razie odstawiamy an bok. Do powstałej masy dodajemy sól, mąkę i uzupełniamy pozostałym płynem gdy ocenimy, że powstała masa ma zbyt suchą konsystencję. Następnie małe porcje masy wrzucamy za pomocą łyżki do posolonej, gotującej się wody. Gdy kluski nabiorą miękkości podajemy je na talerzach razem z odsmażonym boczkiem skrojonym w kostkę oraz posiekaną cebulą.