Aby przygotować tradycyjne pierogi łomnicańskie musimy zadbać o kilka ważnych składników, oraz przestrzegać przepisu podanego w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- pół kilograma sera białego
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżka mąki
- sól
- słonina i przysmażony boczek
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w przygotowaniu pierogów łomnicańskich będzie dokładne obranie i starcie ziemniaków. Powstałą miazgę skrupulatnie odciskamy przez gazę. Po jakimś czasie powstały płyn odlewamy a skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę i sól. Z tych składników wyrabiamy masę o odpowiedniej konsystencji.
Następnie wyrabiamy odpowiedni farsz z soli, jajka oraz sera.
Kolejnym krokiem jest formowanie pierogów. Z przygotowanej wcześniej masy ziemniaczanej odrywamy niewielki kawałek i formujemy kulkę wielkości większego jajka. Następnie powstałą formę rozpłaszczamy, wypełniamy przygotowanym farszem, zamykamy masą i w doni formujemy owalne pierogi.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Po ugotowaniu i odcieknięciu w durszlaku podajemy na talerzach, dodając słoninę i boczek, dla smaku i dekoracji.