Pisząc o kuchni małopolskiej nie możemy zapomnieć o ziemniakach po cabańsku. Jest to lokalny przysmak, spotykany głównie w okolicach Chrzanowa. Niegdyś tereny te zamieszkiwał lud Cabanów i stąd wzięła się nazwa tej pysznej potrawy. Ziemniaki po cabańsku wymagają najwyższej jakości boczku, kiełbasy oraz kapusty, a najlepiej smakują przyrządzone na ognisku a nie na kuchence czy w piekarniku.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 4 marchewki
- kawałek boczku wędzonego
- 3 liście kapusty
- 2 kiełbasy
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie
Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę powinniśmy wszystkie warzywa dokładnie obrać, umyć i osuszyć. Kolejnym krokiem będzie wyłożenie garnka kawałkami wędzonego boczku. Następnie układamy warstwy pokrojonych w plastry ziemniaków. Na to układamy krążki cebuli, plastry marchewki i kiełbasy. Każdą warstwę składników doprawiamy i posypujemy zieleniną. Na samej górze układamy liście kapusty i ziemniaki. Całość pieczemy aż uzyskamy odpowiednią miękkość.
Ziemniaki po cabańsku możemy dowolnie doprawiać według własnych upodobań. Możemy skorzystać z majeranku, lubczyku, kminku, tymianku czy czosnku.