Ziemniaki po cabańsku
Przepisy

Ziemniaki po cabańsku

Pisząc o kuchni małopolskiej nie możemy zapomnieć o ziemniakach po cabańsku. Jest to lokalny przysmak, spotykany głównie w okolicach Chrzanowa. Niegdyś tereny te zamieszkiwał lud Cabanów i stąd wzięła się nazwa tej pysznej potrawy. Ziemniaki po cabańsku wymagają najwyższej jakości boczku, kiełbasy oraz kapusty, a najlepiej smakują przyrządzone na ognisku a nie na kuchence czy w piekarniku.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • kawałek boczku wędzonego
  • 3 liście kapusty
  • 2 kiełbasy
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę powinniśmy wszystkie warzywa dokładnie obrać, umyć i osuszyć. Kolejnym krokiem będzie wyłożenie garnka kawałkami wędzonego boczku. Następnie układamy warstwy pokrojonych w plastry ziemniaków. Na to układamy krążki cebuli, plastry marchewki i kiełbasy. Każdą warstwę składników doprawiamy i posypujemy zieleniną. Na samej górze układamy liście kapusty i ziemniaki. Całość pieczemy aż uzyskamy odpowiednią miękkość.

Ziemniaki po cabańsku możemy dowolnie doprawiać według własnych upodobań. Możemy skorzystać z majeranku, lubczyku, kminku, tymianku czy czosnku.